Продукти за баня

2013-02-21Преди да подадат оставка, от Министерство на екологията са разрешили строителство в парк ПИРИН!

Каузата "ПОДПИСКА за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско" публикува на 20. февруари 2013 следния текст, в който се алармира, че онзи ден тихомълком строителството в парк Пирин е разрешено.

За да си съставите мнение, запознайте се и с публикацията на Министерство на екологията. Ще видите, че там текстовете са различни от подчертаните в текста по-долу.
Следва текстът към Подписката без промени:

Вчера, 19 февруари 2013, Висшият експертен екологичен съвет към Министъра на околната среда и водите с единодушие (само 2 души въздържали се) гласува "за" позволяване на строителството в Национален парк Пирин. Символично на същата дата, в която почитаме паметта на обесения Апостол на свободата, шепа бездушни "експерти" обеси Пирин, узаконявайки всичко незаконно построено досега над Банко и отваряйки вратата за ново неконтролируемо строителство. 

В момента строителството (и то само за ремонт на съществуващи сгради и съоръжения) в НП Пирин е възможно само върху 2188 декара в зоната за строителство и сгради, но с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета). Това е петорно увеличение на площта, която може да се застроява. Разрешава се строителство на лифтове, писти, водохващания и съпътстващата ги инфраструктура, което отваря възможности на практика за всякакво строителство.

Решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на министър Караджова и зам.-министър Манева. По ирония на съдбата днес техните оставки са факт. Но докато бъде назначено служебно правителство, те продължават да изпълняват задълженията си и много бързичко могат да затвърдят препоръката на ВЕЕС с министърско решение, а после да я прокарат и на Министерски съвет. Ако Министерски съвет вземе решението, възможността за застрояване на Пирин ще е факт. Възможно е събитията да се развият много бързо.

Независимо от това ние продължаваме с удвоени усилия да събираме подписката! Тя ще бъде депозирана в Европейския парламент, защото евентуално ново строителство ще наруши европейското законодателство и мрежата Натура 2000, в която попада НП Пирин.

Призоваваме всички вас, които се подписахте в защита на Пирин, да изпратите следния призив до МОСВ и МС на мейли: 
minister@moew.government.bg, emaneva@moew.government.bg, GIS@government.bg

"Уважаема госпожо министър,
Уважаема госпожо заместник министър,
Под силен политически и икономически натиск в последните дни на своето управление Вие участвахте във вземането на най-безпринципното решение в целия Ви мандат – процедирането и одобряването на промени в плана за управление на Национален парк "Пирин". Това заличи всичко добро, което сте правили по време на своето управление за опазване на природата. Оказахте безпрецедентен и неприемлив натиск върху своите експерти да не гласуват по съвест във ВЕЕС – само и само да получи одобрение едно явно незаконно решение, подкрепящо едни псевдограждански искания и интересите на офшорни монополни капитали. 
За да не си отидете със срам и позор, за да си отидете с чест от този пост, Ви призоваваме незабавно да отмените решението на ВЕЕС за одобряване на поправките в плана за управление на парка. Опазете най-красивата българска планина от допълнително застрояване!"

Ако сега не опазим Пирин, същата съдба очаква и Рила и Стара планина.

Източник: Сайт на Министерство на околната среда и водите, Подписка за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско,


Продукт на седмицата

 

Сайтът временно не работи.

 За неопределено време сайтът не осъществява търговска дейност.

Всичко за магнитните бури

                 

 Facebook стрийм - вижте тук