Продукти за баня

2012-10-04100% Брамс

100% Брамс” се нарича новият цикъл концерти – проект на пианиста Иво Върбанов и Студио 5 с подкрепата на Софийската филхармония.

Билетите на цени от 5 и 10 лв сe пускат в продажба на касата на зала „България” и в мрежата на eventim, ticketstream, ticketplus.bg.

Цикълът включва камерни шедьоври на класическата музика и е посветен на 180 години от рождението на Йоханес Брамс /1833-1897/.

Концертите са общо 21 и ще се състоят в:
-София
/зала „България” и Студио 5/,
-Пловдив
/Първо студио на Радиото/ и
-Плевен /зала „Катя Попова”/.

Иво Върбанов е поканил за партньори на концертния подиум свои приятели - изявени млади музиканти от чужбина с международен авторитет, които ще представят най-популярните инструментални творби от камерното творчество на Брамс.

 

Сред тях са:

-унгарския виолончелист Ласло Феньо /24 октомври 2012/,

-Борис Тонков - водач на виолите на Оркестъра на Страсбург/21, 22, 23 ноември 2012/,

-цигуларката Яна Дешкова - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Алборг, Дания /19, 20, 22 февруари 2013/,

-цигуларя Игор Карско и виолончелиста Йозеф Луптак от Словакия /24, 25, 26 април 2013/.

-Кларинетистът Борислав Йоцов участва в две програми /20, 21, 22 март и 15, 16, 17 май 2013/.

Младият български квартет с най-впечатляващо развитие в последните години - Quarto Quartet, ще свири в пет от седемте програми.


Стартът на амбициозния проект беше даден на 3 октомври в камерна зала „България”. Иво Върбанов  свири със съпругата си, италианската пианистка Фиамета Тарли. Те  изпълниха  „Вариации върху тема от Йозеф Хайдн”опус 56a за две пиана, „Нови любовни песни” опус 65a и популярните „Унгарски танци”, първа тетрадка № 1-5. Концертът е със съдейстивето на Италианския културен институт в София.

С почти същата програма /Любовни песни, опус 52 вместо „Вариации върху тема от Йозеф Хайдн”опус 56a за две пиана/ ще бъдат концертите на 4 октомври в Първо студио на Радио Пловдив и на 5 октомври в Студио 5 в НДК.


Фиамета Тарли
е магистър по музикология и доктор, с активна концертна и преподавателска дейност включително в Кралския колеж в Лондон.

Иво Върбанов е музикант с изяви в Европа и САЩ. Най-високите достижения в кариерата му включват концерти в South Bank Centre и Уигмор хол в Лондон, Карнеги хол в Ню Йорк, зала „България” и залата на Филхармонията в Санкт Петербург. През настоящия сезон, той има концерти в Лондон в Роял Фестивал хол с Кралската филхармония, Кадоган хол с Ансамбъл „Изида”, рецитали в King’s Place, записи и др. Носител е на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 година му бе присъдена наградата „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.

Виртуозните пианисти вярват, че интересът към класическата музика се възражда и у нас - факт, който се наблюдава в световен мащаб въпреки кризата на много нива. Те очакват все повече млади хора, ученици и студенти в концертните зали, а от своя страна ще представят шедьоврите на Брамс със съвременен пулс и вдъхновение.


Втората програма от „100% Брамс” – концерта на 24 октомври с участието на виолончелиста Ласло Феньо и Quarto Quartеt, е под патронажа на новия посланик на Унгария у нас Н. Пр. г-н Андраш Клейн, с подкрепата на Унгарския културен институт и съдейстивето на Софийската филхармония.

 

Източник: http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=11611

 

 

 

========================================================


Продукт на седмицата

 

Сайтът временно не работи.

 За неопределено време сайтът не осъществява търговска дейност.

Всичко за магнитните бури

                 

 Facebook стрийм - вижте тук